Mangojuustokakku (G, VL) + itsetehty vaniljaesanssi

, by Tiina


Mangossa on sitä jotain! Itse pidän mangosta todella paljon ja varsinkin salaatin joukkoon laitettuna tuore mango toimii todella hyvin. Juustokakuissa olen aikaisemminkin käyttänyt mangoa, mutta nyt sitä tuli tähän kakkuun tuplasti enemmän. Oikaisin hieman ja ostin mangososeen valmiina ja Piltiltä löytyi ainoastaan pelkkää mangoa sisältävä lastenruokapurkki. Muilta valmistajilta löytyi myös mangoa, mutta joukkoon oli laitettu banaania, päärynää tai jotain muuta hedelmää. Lasten sosepurkit ovat todella käteviä käyttää, eikä ne sisällä lisättyä sokeria / suolaa /säilöntäaineita.

Lisäksi käytin kakun täytteeseen lorauksen itsetehtyä vaniljaesanssia. Valmistin muutaman pullollisen esanssia joululahjoiksi ja jätin yhden itselle koekäyttöön. Tällainen pieni esanssipullo on kiva pieni lahja juhlaan kuin juhlaan. Ja helppo valmistaa, vaikka itse valmistumiseen saa varata aikaa vähintään 3 kk. Itse käytin esanssipulloina Clas Ohlsonilta saatavia 7 cl pulloja.


Vaniljaesanssi / Vanilla extract

1 vaniljatanko
6 cl alkoholia (esim. Koskenkorva)

Halkaise vaniljatanko ja leikkaa se pituussuunnassa kolmeen osaan. Laita vaniljatangon palaset alkoholilla täytettyyn tiiviiseen lasipurkkiin ja sulje korkki. Esanssi valmistuu ajan myötä ja maku voimistuu mitä kauemmin vaniljatangot ovat liuoksessa. Minimiajaksi on sanottu 3 kk, jonka jälkeen esanssi olisi käyttövalmis ja säilyy vielä sen jälkeen pitkään. Voidaan käyttää missä tahansa, esimerkiksi jäätelön valmistuksessa, leivonnassa tai makeuttamassa kahvia.


Mangojuustokakku (22-24 cm irtopohjavuoka)

Pohja:
3 dl rouhittuja pähkinöitä (pekaani & cashew)
2 rkl raakakaakaojauhetta
2-3 rkl hunajaa
50 g margariinia

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
3,3 dl kuohukermaa
6 liivatelehteä
5 dl mangososetta (4 prk Pilttiä)
0,5 dl sitruunamehua
2 rkl hunajaa / nestemäistä steviaa
(+ vaniljaa vaniljamyllystä / vaniljaesanssia)

Hienonna pähkinät blenderissä pieneksi rouheeksi. Lisää sulatettu voi ja muut raaka-aineet pähkinärouheen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Tarkista makeus, itse käytin pähkinöitä 2/3 pekaania ja 1/3 cashewta ja lopputulos kaipasi hieman lisää hunajaa. Levitä massa leivinpaperilla suojatun irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja painele varovasti massaa tiiviimmäksi.

Laita liivatteet kylmään veteen ~5 minuutiksi. Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto ja mangosose yhteen. Lisää joukkoon sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Mikäli haluat, voit lisätä kakkuun myös vaniljaesanssia ja ripauksen vaniljaa. Yhdistä mangoseos kermavaahdon kanssa. Kiehauta tilkka vettä kattilassa ja sulata liivatteet veteen, lisää lopuksi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen vaahdon joukkoon. Kaada lopuksi pähkinäpohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään neljän tunnin ajaksi tai yön yli.

Vinkki! Kiireellisessä tapauksessa laita kakku pakastimeen noin puoleksi tunniksi tai kunnes massa on selvästi jähmettynyt eikä liiku heiluteltaessa.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti