Punajuurikeitto, lehtipihvi sienitäytteellä sekä porkkanatagliatelle

, by Tiina


Blogin puolella on ollut hiljaista vuodenvaihteen jälkeen eikä päivityksiä ole montaa ollut. Syynä tähän on kirjoittajan aloittama kuntokuuri, johon on töiden lisäksi mennyt sen verran aikaa ettei blogille ole jäänyt aikaa. Kuntokuuri on peruja viime vuodelta, jolloin päätin lisätä liikuntaa huomattavasti arkeen, mutta liika oli liikaa ja treenit jämähtivät tulehtuneeseen kantakalvoon. Muutaman kuukauden kipuilun jälkeen suuntasin jalkafysioterapeutille, joka totesi tulehtuneen kalvon ja siitä lähtikin jalkojen kuntoutus. Taustalta paljastui lievää askelvirhettä, joka yhdessä kovan treenin seurauksena aiheutti tulehduksen. Mutta hyvänä uutisena oli, että vaivan sai treenattua pois.

Puoli vuotta menikin jalan kipuilujen kanssa ja fysioterapeutin ohjeita noudattaen kunnes loppuvuodesta pääsi vihdoin lenkkeilemään ilman kipuja. Joulukiireet rajoittivat elämää turhan paljon, mutta nyt kiireiden loputtua on treeni lähtenyt taas liikkeelle. Ja löysin vielä itselleni sopivan kuntoilumuodon eli intervallitreenin, jossa lenkin yhteydessä vaihdellaan kävelyn ja juoksun välillä timerin mukaisesti. Olen aina vihannut juoksemista, mutta nyt tavoitteena on saada juoksukunto kohdalleen ja intervallitreenillä se on lähtenyt hyvin liikkeelle. Tästä on hyvä jatkaa :) Nyt alkavalla viikolla mukaan tuleekin kuntosali- ja toiminnaliset treenit personal trainerin kera. Tämä on osa työpaikan järjestämää työhyvinvointikurssia, jossa n. 15 henkeä treenaa yhdessä personal trainerien kanssa kaksi kertaa viikossa.

Mutta nyt viikonlopun tullessa oli taas aikaa kokkailla. Erikoista tästä kerrasta teki, kun meidän talouden pihvimestari ja leipuri vaihtoivat rooleja ja astuivat oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja tarttuivat härkää sarvista kiinni. Oli jännittävää olla pitkästä aikaa se, joka vastasi pihvinpaistosta, kun yleensä jätän sen avopuolison hommaksi :D

Alkuruokana oli punajuurikeittoa, joka oli helppo valmistaa ja maistui hyvälle.

Punajuurikeitto (4 hlölle)

½ kg punajuuria
½ sipuli
2 rkl punaviinietikkaa
½ dl punaviiniä
1l kasvislientä
suolaa & pippuria
2 laakerinlehteä
ripaus muskottipähkinää
+
smetanaa

Aloita kuorimalla punajuuret ja sipuli ja kuutioi ne. Kuullota kuutioita kattilassa pienen voimmäärän kanssa. Lisää joukkoon etikka, punaviini sekä kasvisliemi ja mausteet. Anna seoksen kiehua kattilassa hiljalleen kunnes punajuuret ovat täysin pehmeitä. Soseuta lopuksi sauvasekoittimella ja tarkista keiton maku. Itse lisäsin ½ dl ruokakermaa (Flora 4%), jotta keitosta tuli kivan samettinen. Tarjoile smetanan kanssa. Smetana kannattaa vaahdottaa tai muuten se uppoaa keittoon, testattu on...


Päivän yllätyksenä oli porkkanatagliatelle, joka yllätti maullaan kummatkin. Halusin lisukkeeksi jotain porkkanasta tehtyä ja törmäsin Hellapoliisin sivuilla porkkanatagliatellen ohjeeseen. Vaihdoin ohjeessa olleen purjon kesäkurpitsaan, mutta muuten mukailin löytynyttä ohjetta. Ja maku oli todella hyvä, curryn ja tillin yhdistelmä toimi tässä hyvin. 

Porkkana-kesäkurpitsatagliatelle (4 hlölle)
4 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 rkl öljyä
1 tlk (200 g) ranskankermaa
1 tl currya
½ tl suolaa
½-1 dl hienonnettua tilliä

Suikaloi porkkanat ja kesäkurpitsa kuorimaveitsellä. Kuullota paistokasarissa öljyn kera ja jatka hauduttamista kannen alla noin 5 minuuttia. Mausta ranskankerma currylla ja suolalla ja lisää suikaleiden joukkoon ja kuumenna. Hienonna päälle runsaasti tilliä.


Pääruokana oli ainakin itselleni lapsuudesta tuttu lehtipihvi, jota tuli aina otettua ravintolassa. Lehtipihvi mielletään yleensäarkiseksi ja tavanomaiseksi pihvivaihtoehdoksi, mutta mielestäni pihvi ansaitsee paremman maineen. Oikein valmistettuna pihvistä saa hyvän kokonaisuuden aterialle. Yksinkertaisuudessaan se helppo valmistaa ja lisää ulottuvuutta ruokaan saa helposti valmistamalla lisukkeita pihvin seuraksi. Me kokeilimme naudan lehtipihviä sienilisukkeen kera. Pihvit paistetaan kuumalla pannulla nopeasti, ohut pihvi kypsyy äkkiä ja liiallinen paistaminen saa vaan lihan kuivumaan.

Sienitäyte
n. litra sieniä (suppilovahveroita)
sipulia, öljyä
2 dl ruokakermaa
½ pkt (100g) metsäsienituorejuustoa (Valio)
suolaa, pippuria
tuoretta timjamia

Hienonna sienet ja sipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita hetki ja lisää sienet. Paista kunnes neste on haihtunut. Lisää kerma, tuorejuusto ja mausteet ja jatka lämmittämistä kunnes koostumus on mieleinen. Mausta suolalla, pippurilla sekä timjamilla. Lisämakua saa myös soijakastikkeesta tai vasikanfondista.

Illan jälkiruokana oli kahvin- ja suklaanystäville varmasti maistuva suklaa-kahvihyydyke. Tämä kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, sillä hyytymiseen joutuu varaamaan useamman tunnin.


Suklaa-kahvihyydyke (4 hlölle)

3 liivatelehteä
½ l voimakasta kahvia
1½ dl raakaruokosokeria
250 g tummaa suklaata
½ dl kermaa
6 rkl sherryä
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 vaniljatanko
kanelia

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Sekoita kattilassa kahvi ja sokeri ja kuumenna kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon liivatelehdet ja sekoita hyvin. Anna seoksen jäähtyä hetki ja kaada sen jälkeen 4 korkeaan lasiin. Nosta jääkaappiin hyytymään noin 4 tunniksi.
Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita joukkoon kerma sekä sherry. Kaada suklaa hyytyneen kahvin päälle ja nosta takaisin jääkaappiin pariksi tunniksi. Koristele vaniljalla ja kanelilla maustetulla kermavaahdolla juuri ennen tarjoilua.

Lähde: Alko
Ateriaa kruunasi Australialainen punaviini, joka ei hinnallaan pelästytä. Pullon saa Alkosta alle 9 eurolla ja kyseessä on siis Hardys Stamp Shiraz Cabernet 2012
Viini sopii erityisesti nauta- ja porsasruokien kanssa, mutta myös erilaiset pataruuat ja grillattavat lihat sopivat viinin seuraksi. Maultaan viini oli mielestäni hyvin kirsikkainen ja kevyt. Omaan makuuni viini oli ehkä hieman liian hapan, mutta tavallista pidemmän ilmauksen jälkeen viinin maku parani ja viinin ominasuudet pääsivät paremmin esille.

Hinta-laatusuhteeltaan kelvollinen, maultaan ei ollut mitenkään niin erikoinen.
Hyvä perusviini perusruuan kaveriksi :D

0 kommenttia :

Lähetä kommentti