Itsetehdyt, syötävät joululahjat

, by Tiina


Joululahjaksi valmistimme uuden erän vaahtokarkkeja, mutta tällä kertaa makuna oli mansikka. Ohje vaahtokarkkeihin löytyy täältä. Ohjeessa olevasta sokerimäärästä korvasimme osan mansikanmakuisella tomusokerilla, olisikohan ollut n. 3 dl. Lopputuloksena vaahtokarkit eivät olleetkaan enää niin pehmeitä ja sopivan sitkeitä, vaan niistä tuli aavistuksen liian kuivia ja hauraita. Kannattaa siis olla tarkkana, kun kidesokeria korvaa tomusokerilla ^^ Määrä meni ihan mutu-tuntumalla ja sitä tarvitsee seuraavalla kerralla hieman tutkia tarkemmin. Maku oli kuitenkin kivan mansikkainen ja näytti ne vaahtokarkit maistuvan lahjojen saajille :)


Lisäksi jouluksi valmistui satsi suussasulavia maitosuklaa-pähkinäfudgeja. Ohje on yksinkertainen ja löytyy Kinuskikissan sivuilta. Näistä herkuista ei ole kuvaa, sillä ne pakattiin kiireellä rasioihin juuri ennen joululomalle lähtöä. Mutta tällä ohjeella fudgesta tulee älyttömän hyviä, kannattaa kokeilla.

Meidän joulusta iso osa menee autossa istumiseen, kun täytyy matkustaa lähemmäksi 1000 km lyhyessä ajassa. Yhdessä paikassa ehtii olemaan vain muutaman päivän kerrallaan, kunnes matka jatkuu seuraavaan kyläpaikkaan. Haaveilen kovasti joulusta, jonka saa viettää kotosalla valmistellen itse kaikki jouluruuat. Mutta toistaiseksi jatkamme tätä matkustamista, ehkä sitten tulevaisuudessa.

Matkalla pohjanmaalle teimme nopean pysähdyksen anoppilaan ja sinne valmistin lahjaksi juustokakun, jossa yhdistyvät joulun maut. Piparipohjan lisäksi kakkuun tuli piparkakkumausteita ja kakun kruunasi glögikiille. Ohjeen olen lainannut täältä.

Glögijuustokakku
(18 cm irtopohjavuoka)

Pohja
300 g piparkakkuja
75 g voita

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl piparkakkumaustetta
1 rkl vaniljasokeria
1 dl sitruunamehua
6 liivatelehteä

Kiille
2 dl punaista, laimentamatonta glögitiivistettä
3 liivatelehteä
vettä

Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita piparimurut sen joukkoon. Painele seos kevyestiirtopohjavuokaan. Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lesää kerma ja vatkaa lisää. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja mausteet. Liuota liivatelehtiä hetki kylmässä vedessä ja sulata kiehuvaan sitruunamehuun. Lisää seos taikinaan. Kaada täyte piparipohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään. Anna kakun hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.
Valmista glögikiille liuottamalla liivatteita kylmässä vedessä. Kiehauta glögi ja lisää liivatteen kuumaan nesteeseen. Jäähdytä hetki ja kaada kakun päälle. Voit tarvittaessa kaataa kiilteen lusikkaa pitkin kakun päälle, jolloin lämmin kiille ei "poraa" reikää täytteeseen vaan leviää lusikkaa myöden kevyesti kakun päälle.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti