Raparperi-vaniljajuustokakku

, by Tiina

Juhannukseksi halusin valmistaa jotain raparpereista ja halusin yhdistää raparperin kirpeyteen vaniljan pehmeyttä. Ja juustokakut ovat aina niin hyviä, niin ajattelin kokeilla sellaisen tekemistä. Ihan valmista reseptiä en löytänyt ja jouduinkin vähän sooloilemaan eri reseptien kanssa hakiessani juuri sellaista lopputulosta kuin olin ajatellut. Kakun koristeeksi päätyi lempikukkaset eli liljat, jotka ovat valmistettu sokerimassasta sekä suklaakiekurat. Lopputuloksena oli maultaan kiva juustokakku, jossa maistui niin raparperihillo ja sitä tasapainottava vaniljatäyte.

Raparperin varsista valmistin ensimmäiseksi raparperiuunihilloa, ohje lainattu jälleen tutun blogista: pikku murusia - Raparperiuunihillo. Tästä hillosta tuli todella makeaa ja tuolla määrällä sokeria myös melko paksu. Halutessaan hilloa olisi voinut maustaa vaniljalla tai kanelilla. Kun hillo oli jäähtynyt, kaadoin hillon kelmulla päällystettyyn 22cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan ja laitoin jähmettymään jääkaappiin.

Raparperiuunihillo
250 g raparperia pilkottuna
250 g hillosokeria

Laita pilkotut raparperit uunivuokaan ja sekoita hillosokeri joukkoon. Taittele foliosta kansi ja laita vuoka 200 asteiseen uuniin 40 minuutiksi. Sen jälkeen sekoita varovasti ja jätä vuoka uuniin vielä 10 minuutiksi ilman foliota.

Näin jälkiviisaana voisi todeta, että hillo sellaisenaan ei ole hyvä kakun välissä vaan tarvitsee liivatetta pysyäkseen kasassa. Eli kannattaa hillon joukkoon lisätä 1-2 liivatelehteä ennen jähmettämistä. Tarkoitus oli laittaa itsekin, mutta pääsi unohtumaan.

Keksipohja:
200 g kaurakeksejä
75 g voita

Murskaa keksit ja lisää sula voi, sekoita tasaiseksi. Levitä keksikerros 24 cm irtopohjavuoan pohjalle.

Seuraavaksi vuorossa oli vaniljatäytteen valmistus. Alkuperäinen ohje löytyy täältä: pikku murusia - omena-vaniljajuustokakku. Muokkasin hieman ohjetta ja lisäsin joukkoon tuorejuuston, jota sattui löytymään jääkaapista. Vaniljan ja -kreemijauheen määrät ovat arvioita, lisäilin kumpaakin matkan varrella enkä ole varma lopullisista määristä.

Vaniljatäyte
150 g mascarponea
1 prk vaniljarahkaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
1 dl maitoa
1 ½ tl vaniljaa vaniljamyllystä
2 liivatetta
3,3 dl kuohukermaa
¾ dl vaniljakreemijauhetta

Laita liivatelehdet kylmään veteen vähintään 5 min ajaksi.  Vatkaa mascarpone, rahka ja tuorejuusto sekaisin. Kiehauta maito kattilassa vaniljan kanssa ja lisää liivatteet kiehuvaan maitoon. Anna maidon hetki jäähtyä ja yhdistä tuorejuusto-rahkan joukkoon (Liian kuuman maidon lisääminen sulattaa massan ja tekee siitä juoksevan). Vatkaa kerma ja vaniljakreemi vaahdoksi. Yhdistä kermavaahto muun massan kanssa.

Maista ja lisää tarvittaessa sokeria/vaniljakreemijauhetta tai vaniljaa. Kaada puolet massasta irtopohjavuokaan keksipohjan päälle ja laita puoleksi tunniksi pakkaseen jähmettymään. Asettele vaniljatäytteen päälle jähmettynyt raparperihillo ja kaada loput vaniljatäytteestä hillon päälle. Laita kakku jääkaappiin ja tarjoile seuraavana päivänä.

Raparperi-vaniljajuustokakku

2 kommenttia :